Meewerkende echtgenoot (m/v): statuut op de terugweg

Enkel groei bij mannen in ‘zachte’ sector

Sinds 2009 is het aantal mannen en vrouwen die met het statuut van ‘meewerkende echtgenoot’ meewerken in de zaak van hun partner, met een derde gedaald. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstengroep Liantis. Enige, opvallende uitzondering: in de zachtere sector - kapsalons, wellness, schoonheidsspecialisten, … - merkt Liantis een verdubbeling van het aantal mannelijke meewerkende echtgenoten.

Het statuut van meewerkende echtgenoot  is verplicht voor de gehuwde of wettelijk samenwonende partner die meewerkt in de eenmanszaak van zijn of haar partner-zelfstandige. Dat is het geval voor zover de meewerkende partner zelf geen eigen sociaal statuut heeft.

Tussen 1 januari 2009 en 31 december 2018 waren in totaal 16.300 personen al dan niet tijdelijk als meewerkende echtgenoot aangesloten bij het sociaal verzekeringsfonds van Liantis. Uit een analyse van hun gegevens blijkt dat het vooral vrouwen (86%) zijn die meestappen in de zaak van hun partner. De meewerkende echtgenoot is vooral actief in de horecasector, de bouwsector of bij de vrije beroepen en had in 2018 een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. In 2009 bedroeg die gemiddelde leeftijd nog 49 jaar.

Enkel stijging bij mannen in zachtere sector

Uit de cijfers van de hr-partner komt duidelijk naar voor dat het aantal meewerkende echtgenoten jaar na jaar zakt, van 7.676 in 2009 naar 5.245 in 2018. Het voorbije jaar waren er maar liefst 35% minder vrouwen en 11% minder mannen als meewerkende echtgenoot aan de slag ten opzichte van 2009.

Evolutie 2009-2018
Evolutie 2009-2018

Verrassend genoeg ziet Liantis wel een sterke stijging van het aantal mannen dat als meewerkende echtgenoot meestapt in de zaak van hun vrouw, in de ‘zachtere’ sector: de wellness, de schoonheidsspecialiste, het kapsalon, de manicure … Daar verdubbelt het aantal mannelijke meewerkende echtgenoten, van 5% in 2009 naar 10% in 2018. Tegelijk zien ze net in deze sector dat het aandeel vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep aan de slag gaat, fors in de lift zit: een stijging met de helft, van 27% naar 40%.

Dat is trouwens een algemene trend, die wellicht ook de dalende populariteit van het statuut van de meewerkende echtgenoot verklaart. Sinds 2014 ging het totaal aantal zelfstandigen er met 9% op vooruit. Bij de vrouwelijke zelfstandigen was die stijging het grootst, met meer dan 11%, terwijl de groei bij de mannen beperkt bleef tot net 8%.

 

Contactgegevens voor de redactie:
Voor meer informatie en een getuigenis van een meewerkende echtgenoot kan je terecht bij Martijn Vanhinsberg (woordvoerder Liantis) via:

  • 050 47 41 97 (24/7)
  • martijn.vanhinsberg@liantis.be

Over Liantis
Liantis ondersteunt al wie onderneemt en/of mensen tewerkstelt. Bij ons vind je een vertrouwde compagnon de route die je vanuit een geïntegreerde aanpak op elk moment van je ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt: van de start als zelfstandige, over de aanwerving van personeel, de uitbouw van een hr- en welzijnsbeleid, via de bescherming tegen risico’s tot aan de pensionering. Dat doen we zowel digitaal als op één van onze 60 locaties in België. Zo zorgen we ervoor dat ondernemende mensen op hun twee oren kunnen slapen voor al hun mensenzaken.

Voor meer informatie: liantis.be.

Story image