Startende 50-plusser houdt het langer vol

Startende 50-plusser houdt het langer vol

Jonge starters na 2 jaar minder vaak nog actief

Wie op oudere leeftijd een zaak start, gaat daar gemiddeld langer mee door dan jongere starters. Twee jaar na hun start als zelfstandige, is nog 78% van de 50-plussers actief. Bij starters tussen de 18 en 25 jaar is dat 67%. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstengroep Liantis, marktleider bij startende zelfstandigen. De belangrijkste troeven voor de startende 50-plussers zijn hun ervaring en hun netwerk.

Goed voorbereid
Na een analyse van de 18.244 startende 50-plussers die tussen 2013 en 2018 op de diensten van Liantis beroep hebben gedaan, blijkt dat 78% van deze zelfstandigen 2 jaar na hun start nog steeds actief is als ondernemer. Bij vrouwen ligt dat percentage iets hoger (81%) dan bij de mannen (76%). Bij de 25.944 starters tussen de 18 en 25 jaar ligt dit aandeel met 67% een stuk lager.

Liantis-ondernemerscoach Marianne van der Wielen: “Hun vakkennis, hun jarenlange ervaring en realiteitszin, en vaak een groot netwerk waarop ze een beroep kunnen doen zijn stuk voor stuk troeven voor 50-plussers. Al deze elementen zorgen ze voor een serieuze meerwaarde als startende ondernemer.”

Bovendien bereiden deze oudere starters zich vaak zeer goed voor, alvorens ze de stap wagen. Ze zijn ook meer geneigd zich te laten begeleiden door specialisten. “In combinatie met hun ervaring en hun netwerk verhoogt dit hun slaagkansen aanzienlijk.”

Steeds meer zelfstandige 50-plussers
50-plussers maakten in 2018 14% uit van de totale groep starters. Dit aandeel is stabiel gebleven ten opzichte van 2013 (13%). In absolute cijfers zien we wel de toenemende populariteit van het zelfstandige statuut voor 50-plussers. Het aantal startende 50-plussers groeide tussen 2013 en 2018 met liefst 69%.  3.732 50-plussers begonnen in 2018 als zelfstandige, in 2013 waren dat er 2.207. Hiermee groeit deze populatie sneller dan de volledige populatie starters (+52%). Het aantal jongere starters (18 tot 25 jaar jong) groeide dan weer met 41%.

“Door de vergrijzing zal het aantal 50-plussers alsmaar toenemen”, vertelt ondernemerscoach Marianne van der Wielen. “De economie doet het nog steeds relatief goed én mensen beseffen dat ze steeds langer moeten werken. Dat zet sommigen aan het denken: dan wil ik mijn carrière graag in eigen handen nemen.”

Starten op latere leeftijd is vooral populair bij mannen. Vandaag is 7 op de 10 startende 50-plussers een man. Dezelfde verhouding zien we bij de volledige populatie starters (66%) en bij jonge starters (64%).

Zelfstandige in hoofdberoep steeds populairder
Steeds meer 50-plussers kiezen er bovendien voor om zelfstandige te worden in hoofdberoep (51% in 2018 vs. 40% in 2013), al kiezen de mannen nog steeds vaker voor een activiteit in hoofdberoep in vergelijking met de vrouwelijke zelfstandigen. Ook bij jongere starters zien we dat er vaker voor zelfstandige in hoofdberoep gekozen wordt (74% vs. 57%).

Uit de cijfers van Liantis blijkt verder dat startende 50-plussers vooral kiezen voor een onderneming in deze sectoren:

  1. Horeca
  2. Industrie, bouw en ambachten
  3. Kleinhandel
  4. Intellectuele beroepen zoals consultancy
  5. Tussenpersonen zoals makelaars, vertegenwoordigers, handelaars,…

Contactgegevens voor de redactie:
Voor meer informatie en een getuigenis van een 50-plusser die als ondernemer startte, kan je terecht bij Jeroen Langerock (woordvoerder Liantis) via:

  • 050 47 41 97 (24/7)
  • jeroen.langerock@liantis.be

Over Liantis
Liantis ondersteunt al wie onderneemt en/of mensen tewerkstelt. Bij ons vind je een vertrouwde compagnon de route die je vanuit een geïntegreerde aanpak op elk moment van je ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt: van de start als zelfstandige, over de aanwerving van personeel, de uitbouw van een hr- en welzijnsbeleid, via de bescherming tegen risico’s tot aan de pensionering. Dat doen we zowel digitaal als op één van onze 60 locaties in België. Zo zorgen we ervoor dat ondernemende mensen op hun twee oren kunnen slapen voor al hun mensenzaken.

Voor meer informatie: liantis.be.

Story image